Kockduellen - en matlagningstävling för högstadieelever

Publicerad 5 mar 2018
Dela:
Under hösten och vintern tävlade högstadieelever från hela Sverige i Kockduellen, vilket blev en succé! Tävlingarna genomfördes på tio orter runt om i Sverige och närmare 2500 elever deltog i tävlingen. Syftet med tävlingen var att inspirera fler till att välja en yrkesbana inom besöksnäringen.

Kockduellen arrangeradess inom ramen för hemkunskapen, som första etapp lagade eleverna en rätt på 50 minuter utifrån en bestämd råvarukorg. Maträtten bedömdes sedan av erfarna kockar. Under hösten och vintern 2017/2018 har klasserna fått kvala in via en skolfinal och därefter en stadsfinal.

Riksfinal i Stockholm

I februari avgjordes riksfinalen på Restaurangakademien i Stockholm, där de bästa eleverna från varje stad presenterade fyra tallrikar av en maträtt. I juryn satt professionella kockar och andra med erfarenhet från branschen. Tillslut blev det elever från Strängnäs som vann och därmed  kan titulera sig Sveriges bästa matlagare i högstadiet. Se bilder från finalen här.

Ett samarbete med skolorna och branschen

Kockduellen är ett samarbete mellan Visita och skolorna för att öka intresset för en karriär inom restaurangbranschen. Förutom att väcka intresset för matlagning, får eleverna också information om vilka möjligheter som finns inom kockyrket, hur arbetsmarknaden ser ut och vilka karriärvägar som finns.

Stort mediegenomslag 

Tävlingarna samlade närmare 2500 elever och genomfördes i Falun, Västerås, Örebro, Strängnäs, Stockholm, Uppsala, Göteborg, Katrineholm, Hallsberg och Leksand. Kockduellen fick stort mediegenomslag runt om i hela landet.

Till nästa omgång hoppas Visita kunna engagera fler skolor. Mer information om detta kommer under våren 2018.


Har du frågor eller vill veta mer – kontakta oss

Är du yrkesverksam inom besöksnäringen och vill bidra till tävlingen genom att till exempel vara jury eller  är du från en skola som vill delta i tävlingen - hör av dig!

Emelie Jönsson, e.jonsson@visita.se, 08-762 74 22
Malin Bergsvik, m.bergsvik@visita.se, 08 762 74 32

Press
Jonas Partheen, j.partheen@visita.se, 08-762 74 68