Kockduellen - en matlagningstävling för högstadieelever

Publicerad 10 jan 2018
Dela:
Under hösten pågår ”Kockduellen” - en matlagningstävling för högstadieelever. Syftet är att inspirera fler till att välja en yrkesbana inom besöksnäringen, och skapa ett större intresse för matlagning. Tävlingarna genomförs i Falun, Västerås, Örebro, Strängnäs, Stockholm, Uppsala Göteborg, Katrineholm, Hallsberg och Leksand. Närmare 2000 elever kommer att delta i tävlingen.

Kockduellen riktar sig till åttor- och niondeklassare. Tävlingen arrangeras inom ramen för hemkunskapen i högstadiet. 2–3 elever bildar ett lag. De får en korg med råvaror som de ska skapa en måltid av på 50 minuter. Resultatet bedöms av en jury med erfarna kockar från några av restaurangerna bakom initiativet samt lärare.

Tävlingen genomförs i tre steg: En skoltävling (där eleverna tävlar mot varandra), en stadsfinal (med de bästa eleverna från respektive skola) och därefter en riksfinal i Stockholm.

Förutom att väcka intresset för matlagning som jobb i själva tävlingen, får eleverna också information om vilka möjligheter som finns inom kockyrket, hur arbetsmarknaden ser ut och vilka karriärvägar som finns.

Stadsfinalerna

Leksand 10 januari på Gästis
Örebro 16 januari på Virginska Gymnasiet
Västerås 17 januari på Tranellska Gymnasiet 
Katrineholm 17 januari på Linden Gymnasiet
Hallsberg 18 januari på Alléskolan
Uppsala 20 januari Ekebygymnasiet
Strängnäs 22 januari på Culinary Craft 
Falun 24 januari på Kristinegymnaiset
Göteborg 25 januari på Elof Lindälvs Gymnasiet 
Stockholm 26 januari på Globens Hotell- och restaurangskola

Finalen

Vinnarna från respektive stad går vidare till riksfinalen som går av staplen den 9/2 i Stockholm på Restaurangakademien. Där gör elever från 10 olika städer upp om första platsen och 10 000 kronor till klasskassan. Lagen får 50 minuter på sig att ta fram fyra tallrikar av en huvudrätt baserat på en råvarukorg. Korgen innehåller: lax, mejeriprodukter, ost, ägg, rotfrukter, potatis, ris, pasta, baljväxter, svamp. Dessutom finns det ett gemensamt bord där ni kan hitta färska kryddor samt diverse asiatiska såser. 

Var Kockduellen kul? Utbilda dig till kock! 

Välj Restaurang- och livsmedlesprogrammet på gymnasiet och få en bra grund för en framtid inom mat- och restaurangbranschen. Det är ingången till en fantastisk bransch som växer så det knakar - både i Sverige och utomlands. Läs mer på varldensjobb.se

Har du frågor eller vill veta mer – kontakta oss

Stockholm: Emelie Jönsson, e.jonsson@visita.se, 08-762 74 22
Göteborg: Malin Wendt, m.wendt@visita.se031-62 94 66
Örebro: Anna Jakobsson,  anna.a.jakobsson@orebro.se
Strängnäs: Susanne Tingstedt, susanne.tingstedt@strangnas.se
Västerås: Camilla Arnesdotter, camilla.arnesdotter@vasteras.se 
Falun: Helena Hansson, helena.hansson@falun.se
Hallsberg: Lars Eriksson, lars.eriksson@alleskolan.eu
Katrineholm: Fredik Forss, fredrik.forss@katrineholm.se
Leksand: Anneli Morberg, anneli.morberg@leksand.se


Generella frågor:
Malin Bergsvik, m.bergsvik@visita.se, 08 762 74 32
Jonas Partheen, j.partheen@visita.se, 08-762 74 68