Kockduellen - en matlagningstävling för högstadieelever

Publicerad 18 okt 2017
Dela:
Under hösten pågår ”Kockduellen” - en matlagningstävling för högstadieelever. Syftet är att inspirera fler till att välja en yrkesbana inom besöksnäringen, och skapa ett större intresse för matlagning. Tävlingarna genomförs i Falun, Västerås, Örebro, Strängnäs, Stockholm, Göteborg och Hallsberg.

Tävlingarna

Tävlingen riktar sig till åttor- och niondeklassare och pågår under en hemkunskapslektion. Eleverna får 50 minuter på sig att skapa en rätt utifrån en förutbestämd råvarukorg. Innan tävlingen drar igång för eleverna möta en kock som arbetar på ett Visita-anslutet företag, denna är även deltagare i juryn och bedömer elevernas matlagning.

De vinnande lagen på varje skola tävlar i en stadsfinal och vinnarna från denna går vidare till en storfinal i Stockholm på Restaurangakademien. Första skoltävlingen drar igång den 6/10 i Örebro och därefter kommer tävlingarna löpa på under hela hösten.

När skoltävlingarna är genomförda är det dags för stadsfinalerna och dessa genomförs:

Västerås 17 januari
Stockholm 26 januari
Örebro 12 januari
Strängnäs v. 4
Falun v.4
Göteborg 25 januari
Hallsberg 18 januari  

Den stora finalen går på Restaurangakademien i Stockholm den 9/2 2018.  


Vill du sitta i juryn?

Syftet är att fler ungdomar ska få upp ögonen för branschen, och det kan vi såklart inte göra utan er våra medlemmar! Visita letar efter kockar som är stolta över sitt jobb och gillar att inspirera andra. Hör av dig om du vill sitta i juryn i några av de tävlingar som går under kockduellen.


Har du frågor eller vill veta mer – kontakta oss

Malin Bergsvik, kommunikatör, m.bergsvik@visita.se, 08 762 74 32
Emelie Jönsson, kommunikatör, e.jonsson@visita.se, 08-762 74 22
Tobias Bestelid, presschef, t.bestelid@visita.se, 08-762 74 60
Malin Wendt, kontaktperson Göteborg, m.wendt@visita.se, 031-62 94 66

Bakgrund

Hösten 2016 startade Falu kommun och näringslivet tillsammans ett projekt för att öka sökantalet till gymnasieutbildningen restaurang och livsmedelsprogrammet. Projektet tog sin form under hemkunskapslektionerna på grundskolan där eleverna fick tävla i matlagning. Satsningen gick under namnet ”Kockduellen”. Projektet fick stor medial uppmärksamhet och projektet resulterade i att sökantalet till Restaurang- och livsmedelsprogrammet ökade.