Yrkeshögskola (YH) - eftergymnasiala utbildningar
Inom områdena hotell, turism, restaurang och livsmedel finns olika typer av utbildningsmöjligheter vars längd varierar och ges på olika nivåer.
YH-utbildningarna är från ett halvår långa (100 YH-poäng) och uppåt
Om YH-utbildningen är ett år lång kan den avslutas med en yrkeshögskoleexamen. Om YH-utbildningen är två år eller längre kan den avslutas med en kvalificerad yrkeshögskoleexamen. Utbildningen måste då också innehålla minst 25 procent LIA (Lärande i arbete) och ett examensarbete.
Yrkeshögskolan samlar eftergymnasial yrkesutbildning utanför högskolan.
Utbildningarna är utformade i samarbete med arbetslivet för att möta arbetsmarknadens behov av kompetens och leda till jobb. Innehåll och inriktning på utbildningarna kan därför variera över tid beroende på arbetsmarknadens behov.
För hjälp med studiefinansieringen vid YH-utbildning inom hotell, turism, restaurang och livsmedel i Sverige eller utomlands, kan lovande unga vuxna söka stipendium hos Visitas Fondförvaltning.
Studiefinansiering för studier inom yrkeshögskolan går även att söka via CSN, Centrala Studiestödsnämnden, www.csn.se. Studiemedlen består av en bidragsdel och en lånedel.
För den som redan har en gymnasieutbildning och vill vidare i karriären eller för en medarbetare som har som mål att ha ett större ansvar som köksmästare, sommelier eller specialist, exempelvis inom ekonomi eller marknadsföring, finns eftergymnasiala utbildningar inom yrkeshögskolan.
Utbildningar
Inom områdena hotell, turism, och restaurang finns olika typer av utbildningsmöjligheter vars längd varierar och ges på olika nivåer. För bättre koll på utbildningarna och vad de innehåller, se Yrkeshögskolans hemsida >
Lärande i arbete, LIA
Lärande i arbete (LIA) innebär att en del av utbildningen är förlagd ute på en arbetsplats. En utbildning i skarpt läge helt enkel. Läs mer om LIA hos Yrkeshögskolan >
Ledningsgrupp med branschrepresentanter
Det viktigaste sättet för arbetslivet att få inflytande över utbildningen är via ledningsgruppen, där arbetslivets representanter tillsammans med utbildningsanordnaren har ett övergripande ansvar för att utbildningen leder till rätt kompetens. Om ledningsgruppsarbete inom yrkeshögskolan>
Yrkeshögskoleexamen
Yrkeshögskoleutbildningar som är på minst ett år, kan avslutas med en examen.
Om examen och utbildningsbevis via Yrkeshögskolan
Stipendium – studiefinansiering genom Visita Fondförvaltning
För den som vill studera vidare inom besöksnäringen finns möjlighet till studiefinansiering genom Visita Fondförvaltnings stiftelser. Två gånger om året delar Visita ut stipendier till personer som påbörjat sin utbildning inom yrkeshögskola (YH), högskola eller universitet för finansiering av studiekostnader.

Kersti Wittén
Specialist utbildningsfrågor
Gymnasium, programråd, tävlingar, Yrkesnämnden.
08-762 74 62
kersti.witten@visita.se