Visita i Almedalen 2017

Publicerad 28 nov 2017
Dela:
Besöksnäringen växer! Visste du att en femtedel av alla jobb som har skapats i Sverige det senaste decenniet finns i besöksnäringen? Som vanligt finns vi på plats under Almedalsveckan med spännande kockdueller och diskussioner. Du hittar oss på Värdshuset Lindgården, Strandgatan 26 i Visby.

Kockdueller tisdag 4 juli

Alla vill ha svenska råvaror – men vem ska producera dem?
De svenska råvarorna är en starkt bidragande orsak till att de svenska restaurangerna står sig så väl i den internationella konkurrensen. Varför behöver då fortfarande mer än 50 procent av livsmedlen i Sverige importeras?
Tid: 11.15 – 12.00.
Plats: Värdshuset Lindgården, Strandgatan 26.
Maud Olofsson, ordförande Visita; Anna Henning Moberg, Torsåkers gård och Elisabet Qvarford, Svenskt Kött.

Hur kan besöksnäringen bidra till svensk export?
Besöksnäringen bidrar varje år med 14 miljarder kronor i momsintäkter och hundratusentals arbetstillfällen. Dessutom kan besöksnäringen vara ett strategiskt verktyg för att marknadsföra Sverige. Hur vill politikerna utnyttja kraften i besöksnäringen?
Tid: 12.30-13.15
Plats: Värdshuset Lindgården, Strandgatan 26
Jennie Nilsson (S), Näringsutskottets ordf; Lars Hjälmered (M), Näringsutskottets v ordf; kockarna och Eva Östling, vd Visita.

Fika med Visita – onsdag 5 juli

Vad krävs för att klara integrationsutmaningen?
Redan idag är över 34 procent av alla anställda inom besöksnäringen utlandsfödda och sex av tio företag i branschen drivs av människor födda i utlandet. Men med rätt förutsättningar kan ännu fler ges möjligheten att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Vilka åtgärder krävs och vilken roll spelar besöksnäringen och dess företag för en bättre integration?
Tid: 11.00-11.30
Plats: Värdshuset Lindgården, Strandgatan 26
Annika Qarlsson (C); Ursula Berge, Akademiker förb. SSR; Statssekreterare Anders Kessling (S), arbetsmarknadsdep och Maud Olofsson, Visita.

Hur ska vi locka unga till yrkesutbildningarna?
Trots många försök att vända trenden har antalet sökande till landets yrkesutbildningar minskat under en längre tid. Hur ska yrkesutbildningarna utformas för att locka unga? Och är gymnasieutredningens förslag att minska elevernas yrkesrelaterade utbildning verkligen en bra idé?
Tid: 12.00-12.30
Plats: Värdshuset Lindgården, Strandgatan 26
Peter Thomelius, Visita; Caroline Helmersson Olsson (S); Mikael Svensson (M) och Caj Luoma, Transportföretagen.

Har kollektivavtalen någon framtid?
Den svenska modellen har tjänat Sverige väl och gett såväl arbetsgivare som arbetstagare många fördelar. Trots det sjunker organisationsgraden i Sverige. Har kollektivavtalen någon framtid och hur ser den i så fall ut? Vad behöver ske för att organisationsgraden åter ska börja öka?
Tid: 13.00-13.30
Plats: Värdshuset Lindgården, Strandgatan 26

Eva Östling, Visita; Nils Karlsson, Ratio och Siri Steijer, Timbro, Programansvarig Arbetsmarknad.

Visita är också medarrangör på andra seminarier i Almedalen.
Läs mer här.