Nu drar snabbspåret för kockar igång!

Publicerad 10 dec 2015
Dela:
Snabbspåret innebär att nyanlända som har kunskaper och erfarenhet som kock erbjuds att validera sina yrkeskunskaper på sitt modersmål, till att börja med engelska och arabiska. Det är Visita, Hotell- och Restaurangfacket (HRF) och Arbetsförmedlingen som gemensamt har skapat detta snabbspår för kockar.

För branschen är det här en möjlighet att täcka behovet av kompetenta kockar, både nu och i framtiden. Samtidigt gör företaget som engagerar sig i snabbspåret en viktig samhällsnytta.

UHR har modell och verktyg för validering
Snabbspåret bygger på att en persons yrkeskunskaper bedöms och valideras. Den som validerar bedömer individens praktiska yrkeskunskaper på ett strukturerat sätt. Resultatet blir ett branschintyg som bevis på att personen kan sitt yrke och är anställningsbar. 

UHR har en modell för validering med stöd av ett webbverktyg och utbildar nu erfarna, kompetenta kockar till certifierade yrkesbedömare. Utbildningen till yrkesbedömare tar cirka fem timmar.  

Inplanerade utbildningsdagar och anmälan hittar du här.  

Valideringen
Allt material finns på svenska, engelska och arabiska. Valideringen för snabbspåret sker i två faser, en kartläggning samt en praktisk bedömning av individens yrkeskompetens.

Informationsmöten om snabbspåret

Under januari och februari månad arrangerar UHR informationsmöten om snabbspåret för de arbetsgivare som vill veta mer. Träffarna hålls på följande orter under 2016:

Stockholm 20/1

Malmö 15/1

Göteborg 19/1

Östersund 22/2 

Är du intresserad av att komma på en sådan träff anmäler du dig via länken ovan för respektive ort.

UHR:s modell för validering
Modellen för att validera och synliggöra yrkeskompetens i branschen har arbetats fram av UHR, hotell- och restaurangbranschens gemensamma yrkesråd. Den har också godkänts av Myndigheten för yrkeshögskolan och är den enda validering som accepteras av branschen.