Danstillståndet: år 2017 jagar poliser fortfarande krögare för brottet ”olaglig dans”

Publicerad 17 aug 2017
Dela:
Förra året fattade riksdagen beslut om att danstillståndet ska avskaffas. Men regeringen har ännu inte agerat – och polis lägger fortfarande resurser på att kontrollera krögare för ”olaglig” spontandans.

– Vi har fall från sommaren där en restaurang polisanmälts för olaglig dans. Det är fullkomligt befängt att polis lägger resurser på detta år 2017, säger Eva Östling, vd på Visita.

Krögare har varit tvungna att ansöka om danstillståndet för att spela musik som uppmanar till dans. I flera fall när spontandans har uppstått utan danstillstånd har ägaren straffats med böter och också riskerat indraget serveringstillstånd. Högsta straffet för olaglig dans är fängelse i 6 månader.

Visita har länge drivit frågan om att avskaffa danstillståndet. I april 2016 kom en ljusning då en motion om att avskaffa det gick igenom. Ärendet ligger nu hos beredning hos regeringen, men inget händer. Lagändringen har ännu inte skett och krögare som inte har tillståndet kan alltså fortfarande få böter, fängelse och indraget serveringstillstånd för att gäster har börjat spontandansa.

– Regeringen måste agera nu och få till lagändringen. Att pengar och tid läggs på att lagföra krögare för att de haft gäster som spontandansar är idioti. Det är slöseri med samhällets resurser och poliserna ska självklart nyttjas för viktigare uppgifter, säger Eva Östling.