Rätt ska vara rätt

Publicerad 17 feb 2016
Dela:

Under den maffiga rubriken i Piteåtidningen ”Kampanjmakarna hade fel” samt i NSD drar politisk chefredaktör Olov Abrahamsson felaktiga och långtgående slutsatser ur SCB:s urvalsundersökning. Det skulle vara bra om Abrahamsson påstående var korrekt men tyvärr har Abrahamsson inte läst statistiken rätt. Antalet 12 662 anställda (som Abrahamsson skriver i sin text) anger hur stor osäkerheten är i SCB:s skattning!

Visita har konsekvent valt att inte dra slutsatser ur SCB:s urvalsundersökningar då dessa är mycket osäkra. Vi förlitar oss på SCB:s totalundersökningar som dock tar lite längre tid att få fram.

Den starka konjunkturen har drivit på omsättning och antalet anställda inom hotell- och restaurangnäringen, vilket vi är glada för. Att påstå att det inte skulle spela någon roll att regeringen dubblerar arbetsgivaravgiften för unga faller på sin egen orimlighet. Givetvis kommer arbetsgivare jämföra kostnaden mellan att anställda en ung oerfaren person med att anställa en äldre med erfarenhet.

Eva Östling, vd Visita