Kemikaliefri städning på S:t Clemens

Publicerad 22 maj 2017
Dela:
På S:t Clemens Hotell i Visby började de städa utan kemikalier, något som sparade både pengar, händer och möbler!

 Precis mitt i Visby, i fem gamla hus, 32 rum, 750 kvadratmeter, byggda från 1600-talet och framåt, driver familjen von Schulman Hotell S:t Clemens. Det är en utmaning när det gäller att få ner konsumtionen av el och vatten när lokalerna ser ut som de gör. Då gäller det att prioritera insatserna efter förmåga. På S:t Clemens började de med att kasta ut alla onödiga städkemikalier.

-  Att städa utan kemikalier är möjligt överallt. Det kräver inga särskilda byggnader.

Men den stora utmaningen är att förändra beteenden. Våra medarbetare hade sina städrutiner sedan länge. Nu skulle alla lära om. Det svåra var verkligen att få alla övertygade om att det blir rent utan rengöringsmedel. Kemikalieföretagen var övertygade om det motsatta.

Vi valde helt enkelt att börja städa med vatten och microdukar. Vi packar nu våra städkorgar med tre sprutflaskor, microdukar och moppar. En flaska med sanitetsrengöring (som späds med vatten), en med vatten och ättika för badrummen (vi har mycket kalkhaltigt vatten på Gotland) och en med bara vatten, berättar Annabritta von Schulman.

- Idag är det ingen som vill gå tillbaka till traditionell kemikaliestädning och alla är vi övertygade om att detta dessutom är bättre för hälsan. Vissa trodde att vi skulle få arbetsskador för att vi skulle få gnugga mer, men vi städar ju varje dag så inget sätter sig fast.

Vatten sliter inte på möbler och snickerier, därför minskar slitaget och möblerna håller längre. En konsekvens som vi från början inte hade räknat med är att vi tjänar pengar på att köpa olika städmedel. Pengar som kan gå till mycket bättre saker för företaget. Sammantaget är nog kemikalieminskningen den billigaste, enklaste och bästa åtgärden bland alla delar i vårt miljöarbete.