Tillgänglighet

Publicerad 8 maj 2017
Dela:
Du sover inte dåligt i en ställbar Kungssäng och visst är det lyx att kunna höja och sänka handfatet efter din längd. Vad som är ett måste för några är ett mervärde för andra.

- Vi försöker inkludera alla som gästar oss oaktat eventuell funktionsnedsättning, säger Anitha Barrsäter, som erbjuder boende och upplevelser på sin KRAV-certifierade lantgård.

Djuren ställer inga krav
Gården är befolkad med kossor, får, hästar, hundar, katter och hönor. En och annan kronhjort spatserar också förbi. Det började med insikten om att djuren på gården kan vara mer än bara välmående köttdjur eller arbetsdjur. När familjen fick »ett hus över« var beslutet enkelt: de ville ge fler möjlighet att umgås med djuren och uppleva naturen.

- Jag tror att vi alla mår bra av naturens harmoni; och att se den kravlösa kontakten mellan en tjej med beteendestörningar som matar lammen, eller en rullstolsburen gäst som gullar med korna är bevis nog, säger Anitha.

"Zoomen" ger frihet och är himla kul!
En av aktiviteterna är det eldrivna terrängfordonet Zoom Uphill. Busigt rolig och utan avgaser är den perfekt att upptäcka naturen med. En kul aktivitet för alla.
- Paret, där en av makarna var rullstolsburen, kunde för första gången skogspromenera ihop, berättar Anitha.

-Vi började med fokus på rörelsehinder och allergianpassat. Nu ser vi hur vi kan göra gården bättre för synsvaga och gäster med andra funktionsnedsättningar, säger Anitha.
De självklara åtgärderna som att anpassa entrén för både barnvagnar och rullstolar visar att alla är välkomna.

Anithas erfarenhet är att det kan ta tid att övertyga gäster med funktionsnedsättning om att anläggningen är värd besöket, men när det väl visar sig att allt fungerar, är belöningen flerfaldig. En av gästerna nämnde glädjen att kunna diska själv i det anpassade köket som en minnesvärd del av upplevelsen. En annan blev glatt överraskad vid ankomsten och insåg, detta är ju byggt för mig!

-Det är inklusivitet det! menar Anitha.